— Endelig på rett vei

Haakon Wessel (20) fra Sortland manglet rutiner i livet, klarte ikke å stå i skoleløpet og han følte det meste gikk i nedoverbakke. Nå, vel to år senere, føler han at han er på rett vei og at han kan hjelpe andre som har tøffe dager.

Tekst: Sverre Breivik

SORTLAND: – Man må se innover før man ser utover, noe jeg lærte på mitt toårige opphold hos Stiftelsen Ribo og vekstbedriften Vev-Al-Plast (VAP) i Saltdal, sier Haakon Wessel.

På kjente trakter

Vi møtte Haakon på skolen han selv gikk på i ungdomsårene, Holmstad skole. Da vi besøkte han tidligere i høst var han i en kort praksisperiode på skolen han kjenner svært godt fra tidligere. Nå går han på Helse- og oppvekstfag på Hadsel videregående skole på Stokmarknes, og planene videre er lagt og så langt følges de med stor presisjon.

– Jeg liker å hjelpe folk, og målet etter utdanninga er først å jobbe i fosterhjemstjenesten, deretter innenfor rus og psykiatri. Kunne faktisk tenkt meg til å jobbe på Ribo en gang i framtiden, sier han, mens han viser oss rundt på Holmstad skole.

På besøk først

– Fikk et greit inntrykk etter besøket, men var fortsatt i tvil om hvor vidt dette ville hjelpe meg. Etter noen dagers betenkningstid ble det ja, og en kort prøveperiode ble til to år. To svært viktige år i mitt liv, sier Haakon ettertenksomt.

Sjelden dårlige dager

Den utadvendte og kunnskapsrike Haakon kom raskt inn i miljøene både på VAP og Ribo, og han er ikke i tvil om at dette oppholdet har betydd veldig mye for hans liv.
– Det har betydd veldig mye, og oppholdet har snudd hele meg, både fysisk og psykisk. Jeg har lært mye, ikke minst har jeg blitt mer bevisst på hva jeg sier og gjør og på hvilke valg jeg tar. Etter oppholdet på Ribo har jeg svært sjelden dårlige dager takket være VDF (Velg Din Framtid – et kognitivt samtaleprogram), som har fokus på at det er jeg som er sjefen i mitt liv og at jeg også har fått de verktøyene jeg trenger for å ta styringa, sier Haakon.

Skeptisk i starten

Men Haakon var skeptisk til VDF i starten, han hadde nemlig en følelse av at han kunne alt, men etter å ha gitt det en sjanse og gitt seg selv tid til å reflektere skjedde det noe.

– Jeg var skeptisk, men da jeg innså at jeg greide å flytte fokuset fra det negative til det positive skjedde det mye bra. Det førte til at jeg var topp motivert for å ta tak i meg selv på alle måter, så det ble både en kraftig vektreduksjon, teori til sertifikatet og i mai kunne jeg vise fram mitt førerkort. Dette kan jeg takke de dyktige folkene på Ribo for, selv om jeg sikkert kan ta noe av æren selv, sier Haakon med et smil.

Et avgjørende opphold

Han fikk motivasjon til å stå opp på morgenen, fikk inn jobbrutiner og etter hvert falt stadig flere brikker på plass.

– Tenker ofte på hvordan min hverdag ville sett ut uten oppholdet på Ribo. Det mest sannsynlige er nok at jeg hadde kommet inn i en statistikk over unge uføre. Samtidigheten i tilbudet jeg fikk via mitt opphold på Ribo har vært avgjørende. Nå bruker jeg noe av det jeg har lært på å hjelpe andre. VDF-permen blir ofte dratt fram fra skolehylla. Jeg har faktisk hatt framlegg om VDF i klassen på skolen, sier han.

I riktig retning

Nå bor han på hybel på Stokmarknes, trener regelmessig, jobber godt med skolearbeidet og ser lyst på framtiden.

– Jeg føler at jeg utdanner meg rett vei, samtidig som jeg ser at det meste går i riktig retning, og jeg kan trygt anbefale andre som har det tøft å sjekke ut Ribo og VAP, sier han.

Artikkelforfatter Sverre Breivik jobber som markedskontakt i Stiftelsen Ribo, og har blant annet jobbet mange år i lokalavisa Saltenposten.

Om Ribo:

Ribo ble startet i 1979 og er i dag en selveid og selvdrevet stiftelse med Hoved- og ytelsesavtale med Helse Nord RHF om leveranse av habiliterings- og rehabiliteringstjenester i spesialisthelsetjenesten.

Tilbudet er et supplement og alternativ til de lovbestemte tjenester offentlige myndigheter driver i dag.

Ribo er en ideell stiftelse, derfor er det ingen eiere som forventer avkastning. Her bidrar overskudd i sin helhet til utvikling av stiftelsen til beste for våre deltakere.

Vår ideologi

Grunnleggende målsettinger for den enkelte er å etablere et positivt selvbilde, få bekreftet sitt menneskeverd og bli betraktet som et selvstendig ansvarlig individ. I mange tilfeller har habiliteringen ført til at deltakeren kommer ut av køene for anbefalt uføretrygd og over til et aktivt yrkesliv. Primærgruppen, bestående av deltaker og to miljøterapeuter, har ansvaret for den daglige treningen i forhold til atferdsendring, opplæring og utvikling av sosiale og praktiske ferdigheter. Det legges vekt på å holde en svært høy faglig og kvalitetsmessig standard.

Våre kjerneverdier er: Likeverd, Respekt og Ansvarliggjøring

Personvernvilkår

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.