Kjøpmann Ivar Klaussen (t.v.) på Rema 1000 Rognan skryter uhemmet av jobben Ferdinand gjør på butikken.

Et nytt liv for Ferdinand

Ferdinand Nervik (26) innså at han måtte ta tak i sitt eget liv og få satt hverdagen i system. Det innebar hardt arbeid og nye rutiner. Etter vel ett år på RIBO har han nå fått livet tilbake.

Kjøpmann Ivar Klaussen (t.v.) på Rema 1000 Rognan skryter uhemmet av jobben Ferdinand gjør på butikken.

SALTDAL: – Jeg hadde en håpløs døgnrytme, mye fravær og jeg drakk mye øl, men i dag er situasjonen en helt annen. Nå har jeg gode rutiner, ikke fravær og har ikke smakt alkohol siden jeg kom til RIBO i februar i fjor, sier Ferdinand med et smil.

Dårlig kombinasjon

Han jobbet i en skjermet virksomhet i Bodø, men var mye deprimert og hadde store humørsvingninger. Sammen med en håpløs døgnrytme og stort alkoholinntak måtte han ta tak i situasjonen.
– Dette var en dårlig kombinasjon, og jeg har hele tiden hatt et ønske om å prestere. Da fikk jeg gjennom NAV høre om RIBO og etter en omvisning der fikk jeg plass, noe jeg i ettertid ser er det beste som har skjedd meg, sier han ettertenksomt.

Gode rutiner

I starten av oppholdet på RIBO bodde han sammen med andre ungdommer på internat og hadde sin arbeidstrening på vekstbedriften Vev-Al-Plast på Rognan.
– For meg var det avgjørende å komme meg inn i gode rutiner, spise til faste tider og få struktur på hverdagen. Det manglet jeg helt da jeg kom hit, sier han.
På Vev-Al-Plast var han på metallavdelingen og laget blant annet grensemerker i aluminium, oppgaver han stortrivdes med. Han fremhever også det gode arbeidsmiljøet der.

Praksisplass

På senhøsten i fjor ble det diskutert om man skulle prøve å finne en praksisplass til Ferdinand, og etter eget ønske ble det innenfor dagligvarehandelen.
– For meg er det viktig å vise at jeg kan jobbe og kanskje kunne en praksisplass hjelpe meg videre til jobb senere, sier Ferdinand med et smil.

Det startet med tre dager i uka på Rema 1000 Rognan, men det økte raskt til fire og etter hvert fem dager i uka. Den senere tiden har han hatt tre dager på Rognan og to dager i uka på Rema 1000 Rønvik. Da har han pendlet til og fra Røkland med tog.

Egen leilighet

Parallelt med dette har han også hatt sin egen leilighet på Røkland der han selv lager sin egen mat, vasker klær og andre huslige sysler.

– Det har faktisk gått så bra at når jeg flytter fra RIBO rett etter påske, så skal jeg flytte inn i egen leilighet i Bodø og jobbe på Rema 1000 Rønvik. Det ser jeg virkelig fram til, sier han.

Kjent med meg selv

I løpet av tiden på RIBO har Ferdinand deltatt på det meste av fellesaktiviteter som de faste mandagsturene og andre sosiale ting.

– Hva har oppholdet på RIBO betydd for deg?

– Når jeg kom hit hadde jeg følelsen av å ikke ha noe på stell, men litt etter litt har jeg merket forskjell. Jeg har blitt flinkere til å ta nye utfordringer, har funnet motivasjonen, døgnrytmen og blitt flinkere til å finne roen. Før var jeg veldig anspent, men gjennom oppholdet har jeg blitt bedre kjent med meg selv, samtidig som jeg har fått verktøy for å reflektere mer rundt min egen situasjon. Jeg har brukt tid på å lære meg å takle ett problem om gangen, sier Ferdinand.

Ei voldsom utvikling

Ferdinand beskriver det som har skjedd siden han kom til Ribo som; – Ei voldsom utvikling.

– Jeg hadde ikke kommet meg opp av «grøfta» uten denne drahjelpa fra RIBO, Vev-Al-Plast og Rema 1000. Har fått mye hjelp og god veiledning underveis, men du må benytte deg av den og være motivert selv. Det er tross alt den enkelte som må gjøre jobben, og her har jeg fått god anledning til å jobbe med meg selv under kyndig veiledning, sier en fornøyd Ferdinand.

Velg Din Framtid

I perioden på RIBO har Ferdinand blant annet vært igjennom et kognitivt samtaleprogram som heter «Velg Din Fremtid», et opplegg der han sammen med en miljøterapeut reflekterer over hvordan ting er og hvordan man selv kan påvirke livet i en ønsket retning.

– Dette har vært et svært interessant opplegg, og jeg har lært meg selv mye bedre å kjenne. I tillegg har jeg fått viktige verktøy for å møte nye utfordringer, sier Ferdinand.

Gode skussmål

I disse dager avslutter Ferdinand sitt opphold på RIBO og flytter til hjemstedet Bodø der han nå vil bli å finne på Rema 1000 Rønvik. Med seg dit har han svært gode skussmål fra Rema-kjøpmann Ivar Klaussen på Rognan-butikken.

– Det har vært en fryd å ha Ferdinand i butikken. Han har vært svært ivrig, pålitelig og godt humør. Jeg har ingen problem med å anbefale Ferdinand til andre, sier kjøpmann Ivar Klaussen på Rema 1000 Rognan.

Personvernvilkår

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.