Samhandlingsmodellen

På bildet: Fra venstre daglig leder ved Vev-Al-Plast Dagfinn Bendixen, professor Torbjørn Rundmo fra NTNU og tidligere daglig leder ved RIBO, Kurt Johansen. Foto: Sverre Breivik

Fortsetter forskningen

Etter ni år med forskning på betydningen av Samhandlingsmodellen til RIBO og Vev-AL-Plast er det nå klart at forskningen fortsetter, til stor glede hos alle aktørene.

Samhandlingsmodellen

På bildet: Fra venstre daglig leder ved Vev-Al-Plast Dagfinn Bendixen, professor Torbjørn Rundmo fra NTNU og tidligere daglig leder ved RIBO, Kurt Johansen. Foto: Sverre Breivik

Professor i psykologi fra NTNU i Trondheim, Torbjørn Rundmo, var nylig på besøk i Saltdal for å diskutere nettopp dette med sentrale personer ved de to samarbeidende partene. Rundmo vil fra i høst overta ansvaret for et masterstudium i samfunnspsykologi, og det er disse studentene som skal ta turen nordover for dypdykk i Samhandlingsmodellen.
Rundmo ønsker også at det blir gitt forelesning til studentene om Stiftelsen RIBO/Vev-Al-Plast samt en innføring i ideologien som ligger bak samtidigheten i opplegget.

4. april 2019 presenterte RIBO og Vev-Al-Plast sin Samhandlingsmodell som er utviklet gjennom mange år i Saltdal på et seminar i Bodø. På det samme seminaret ble også forskningsrapporten fra NTNU presentert av psykologiprofessor Rundmo. Den dokumenterer svært gode resultater. De har forsket siden 2011, og rapporten viser at ca. 50% av ungdommene som har vært inne i opplegget i dag er i arbeid eller i et utdanningsløp.

Dette betyr store besparelser for samfunnet og ikke minst bedre livskvalitet for de ungdommene det gjelder. Det er tross alt det viktigste.

For hver ungdom som kommer seg ut av uføretrygd og inn i ordinært arbeid sparer samfunnet mellom 10 og 15 millioner i rene trygdeutbetalinger (VG 11.juni 2017). Da har man ikke tatt med seg gevinsten av verdiskapning, økt livskvalitet og alle de andre positive effektene av å være i arbeidslivet.

RIBO og Vev-Al-Plasts samhandlingsmodell er unik i nasjonal sammenheng, og vårt ønske er at flere ungdommer i hele landet skal få muligheten til et tilsvarende tilbud.
– Vi ønsker å forske videre på den jobben som gjøres her i Saltdal, og nå handler det om at vi i fellesskap blir enige om hva vi skal forske på i de kommende tre årene, sier Rundmo.

Daglig leder i Stiftelsen RIBO, Sven-Roger Johnsplass, er svært glad for at NTNU-studentene med Rundmo i spissen ønsker å fortsette samarbeidet.
– Det betyr mye for oss at de vil fortsette forskningen og samarbeidet, men denne gang med nye innfallsvinkler. Den mangeårige forskningen som er gjort viser jo at resultatene er svært gode, og nå vil NTNU se på nye områder de ønsker belyst og svar på, sier Johnsplass.

Personvernvilkår

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.