Historier fra tidligere beboere

Et nytt liv for Ferdinand:

Publisert i Saltenposten 18.04.2017

Ferdinand Nervik (26) innså at han måtte ta tak i sitt eget liv og få satt hverdagen i system. Etter vel ett år på Ribo har han nå fått livet tilbake.

Ferdinand

– Jeg hadde en håpløs døgnrytme, mye fravær og jeg drakk mye øl, men i dag er situasjonen en helt annen. Nå har jeg gode rutiner, ikke fravær og har ikke smakt alkohol siden jeg kom til Ribo i februar i fjor, sier Ferdinand med et smil.

Dårlig kombinasjon

Han jobbet i en skjermet virksomhet i Bodø, men var mye deprimert og hadde store humørsvingninger. Sammen med en håpløs døgnrytme og stort alkoholinntak måtte han ta tak i situasjonen.

– Dette var en dårlig kombinasjon, og jeg har hele tiden hatt et ønske om å prestere. Da fikk jeg gjennom Nav høre om Ribo og etter en omvisning der fikk jeg plass. I ettertid ser jeg at det er noe av beste som har skjedd meg, sier han ettertenksomt.

Gode rutiner

I starten av oppholdet på Ribo bodde han sammen med andre ungdommer på internat og hadde sin arbeidstrening på vekstbedriften Vev-Al-Plast på Rognan.

– For meg var det avgjørende å komme meg inn i gode rutiner, spise til faste tider og få struktur på hverdagen. Det manglet jeg helt da jeg kom hit, sier han.

På Vev-Al-Plast var han på metallavdelingen og laget blant annet grensemerker i aluminium, oppgaver han stortrivdes med. Han fremhever også det gode arbeidsmiljøet der.

Praksisplass

På senhøsten i fjor ble det diskutert om man skulle prøve å finne en praksisplass til Ferdinand, og etter eget ønske ble det innenfor dagligvarehandelen.

– For meg var det viktig å vise at jeg kan jobbe og kanskje kunne en praksisplass hjelpe meg videre til jobb senere, sier han og smiler.

Rema

Det startet med tre dager i uka på Rema 1000 Rognan, men det økte raskt til fire og etter hvert fem dager i uka.

Den senere tiden har han hatt tre dager på Rognan og to dager i uka på Rema 1000 Rønvik. Da har han pendlet til og fra Røkland med tog.

Egen leilighet

Parallelt med dette har han også hatt sin egen leilighet på Røkland der han selv lager sin egen mat, vasker klær og andre huslige sysler.

– Det har faktisk gått så bra at når jeg flytter fra Ribo rett etter påske, så skal jeg flytte inn i egen leilighet i Bodø og jobbe på Rema 1000 Rønvik. Det ser jeg virkelig fram til, sier han.

Kjent med seg selv

I løpet av tiden på RIBO har Ferdinand deltatt på det meste av fellesaktiviteter som de faste mandagsturene og andre sosiale ting.

– Hva har oppholdet på RIBO betydd for deg?

– Når jeg kom hit hadde jeg følelsen av å ikke ha noe på stell, men litt etter litt har jeg merket forskjell. Jeg har blitt flinkere til å ta nye utfordringer, har funnet motivasjonen, døgnrytmen og blitt flinkere til å finne roen. Før var jeg veldig anspent, men gjennom oppholdet har jeg blitt bedre kjent med meg selv, samtidig som jeg har fått verktøy for å reflektere mer rundt min egen situasjon. Jeg har brukt tid på å lære meg å takle ett problem om gangen, sier Ferdinand.

Voldsom utvikling

Ferdinand beskriver det som har skjedd siden han kom til Ribo en voldsom utvikling.

– Jeg hadde ikke kommet meg opp av «grøfta» uten denne drahjelpa fra Ribo, Vev-Al-Plast og Rema 1000. Har fått mye hjelp og god veiledning underveis, men du må benytte deg av den og være motivert selv. Det er tross alt den enkelte som må gjøre jobben, og her har jeg fått god anledning til å jobbe med meg selv under kyndig veiledning, sier en fornøyd 26-åring.

Velg Din Framtid

I perioden på Ribo har Ferdinand blant annet vært igjennom et kognitivt samtaleprogram som heter «Velg Din Fremtid». Det er et opplegg der han sammen med en miljøterapeut reflekterer over

 

Endelig på rett vei

Haakon Wessel (20) fra Sortland manglet rutiner i livet, klarte ikke å stå i skoleløpet og han følte det meste gikk i nedoverbakke.  Nå, vel to år senere, føler han at han er på rett vei og at han kan hjelpe andre som har tøffe dager.

Håkon Wessel

For Haakon ble oppholdet på Ribo og arbeidstreninga på Vev-Al-Plast svært avgjørende for hans videre vei, men den største jobben har han gjort selv.

– Man må se innover før man ser utover, noe jeg lærte på mitt toårige opphold hos Stiftelsen Ribo og vekstbedriften Vev-Al-Plast (VAP) i Saltdal, sier Haakon Wessel.

Vi møtte Haakon på skolen han selv gikk på i ungdomsårene, Holmstad skole. Da vi besøkte han var han i en kort praksisperiode på skolen han kjenner svært godt fra tidligere.

Det var Haakons fosterfar som introduserte han for Ribo september 2015. Da fikk Haakon se hvordan forholdene var der, og samtidig besøkte de VAP, bedriften han senere hadde som sin arbeidstreningsarena.

– En kort prøveperiode ble til to år. To svært viktige år i mitt liv, sier Haakon ettertenksomt.

Haakon kom raskt inn i miljøene både på VAP og Ribo, og han er ikke i tvil om at dette oppholdet har betydd veldig mye for hans liv.

– Det har betydd veldig mye, og oppholdet har snudd hele meg. Jeg har lært mye, ikke minst har jeg blitt mer bevisst på hva jeg sier og gjør og på hvilke valg jeg tar. Etter oppholdet på Ribo har jeg svært sjelden dårlige dager takket være VDF (Velg Din Framtid – et kognitivt samtaleprogram), som har fokus på at det er jeg som er sjefen i mitt liv og at jeg også har fått de verktøyene jeg trenger for å ta styringa, sier Haakon.

Han fikk motivasjon til å stå opp på morgenen, fikk inn jobbrutiner og etter hvert falt stadig flere brikker på plass.

– Tenker ofte på hvordan min hverdag ville sett ut uten oppholdet på Ribo. Nå bruker jeg noe av det jeg har lært på å hjelpe andre. VDF-permen blir ofte dratt fram fra skolehylla. Jeg har faktisk hatt framlegg om VDF i klassen på skolen, sier han.

Nå bor han på hybel på Stokmarknes, trener regelmessig, jobber godt med skolearbeidet og ser lyst på framtiden.

 

Personvernvilkår

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.