Håkon Wessel

Endelig på rett vei

Haakon Wessel (20) fra Sortland manglet rutiner i livet, klarte ikke å stå i skoleløpet og han følte det meste gikk i nedoverbakke.  Nå, vel to år senere, føler han at han er på rett vei og at han kan hjelpe andre som har tøffe dager.

For Haakon ble oppholdet på Ribo og arbeidstreninga på Vev-Al-Plast svært avgjørende for hans videre vei, men den største jobben har han gjort selv.

– Man må se innover før man ser utover, noe jeg lærte på mitt toårige opphold hos Stiftelsen Ribo og vekstbedriften Vev-Al-Plast (VAP) i Saltdal, sier Haakon Wessel.

Vi møtte Haakon på skolen han selv gikk på i ungdomsårene, Holmstad skole. Da vi besøkte han var han i en kort praksisperiode på skolen han kjenner svært godt fra tidligere.

Det var Haakons fosterfar som introduserte han for Ribo september 2015. Da fikk Haakon se hvordan forholdene var der, og samtidig besøkte de VAP, bedriften han senere hadde som sin arbeidstreningsarena.

– En kort prøveperiode ble til to år. To svært viktige år i mitt liv, sier Haakon ettertenksomt.

Haakon kom raskt inn i miljøene både på VAP og Ribo, og han er ikke i tvil om at dette oppholdet har betydd veldig mye for hans liv.

– Det har betydd veldig mye, og oppholdet har snudd hele meg. Jeg har lært mye, ikke minst har jeg blitt mer bevisst på hva jeg sier og gjør og på hvilke valg jeg tar. Etter oppholdet på Ribo har jeg svært sjelden dårlige dager takket være VDF (Velg Din Framtid – et kognitivt samtaleprogram), som har fokus på at det er jeg som er sjefen i mitt liv og at jeg også har fått de verktøyene jeg trenger for å ta styringa, sier Haakon.

Han fikk motivasjon til å stå opp på morgenen, fikk inn jobbrutiner og etter hvert falt stadig flere brikker på plass.

– Tenker ofte på hvordan min hverdag ville sett ut uten oppholdet på Ribo. Nå bruker jeg noe av det jeg har lært på å hjelpe andre. VDF-permen blir ofte dratt fram fra skolehylla. Jeg har faktisk hatt framlegg om VDF i klassen på skolen, sier han.

Nå bor han på hybel på Stokmarknes, trener regelmessig, jobber godt med skolearbeidet og ser lyst på framtiden.

Personvernvilkår

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.